De ce să nu folosești Windows 10 dacă ești un ”pirat” adevărat

de: Octavian Palade
24 08. 2015

Cel mai popular mijloc de a obține software sau divertisment piratat este folosirea trackerelor de torrente. Totuși, lumea torrentelor este împărțită în două: sunt site-urile casual (cele mai populare, cum ar fi The Pirate Bay), de unde oricine poate descărca orice fără restricții și mai sunt trackerele private, unde au acces numai adevărații pirați.

Ei bine, se pare că aceste site-uri le interzic utilizatorilor să folosească Windows 10. Vestea vine de la TorrentFreak care spune că grupuri precum iTS sau FSC (ale căror adrese nici măcar nu sunt cunoscute de persoane din afara comunității) sunt alarmați de cel mai nou sistem de operare al Microsoft, așa că orice membru prins cu Windows 10 este dat imediat afară.

Motivul este unul simplu, care ar putea să vă sperie și pe voi un pic.

Cu toate că este cel mai reușit sistem de operare creat de Microsoft până acum și că a venit și sub formă de update gratuit, Windows 10 este și cel mai ”indiscret” sistem de operare disponibil. Mai exact, pe lângă faptul că Microsoft ”ascultă” mereu ce faci, se zvonește că mai și scanează hardul în căutare de software piratat.

”Mulți dintre voi au auzit sau au citit despre groaznica politică de confidențialitate din Windows 10. Din nefericire, Microsoft a decis să renunțe la orice fel de protecție a datelor și să trimită orice poate aduna nu numai către ei, ci și către alte companii. Una dintre acele companii est MarkMonitor, cea mai mare corporație anti-piraterie din lume. Printre altele, Windows 10 trimite conținutul hardului direct către unul dintre serverele MarkMonitor. Acest lucru este o amenințare serioasă pentru site-ul nostru și pentru altele similare, iar din acest motiv a trebuit să luăm măsuri”, se explică pe site-ul iTS.

Pasajul exact din documentul cu termeni și condiții la care se face referire este următorul: ”Am putea verifica automat versiunea de software folosită și descărca automat actualizări sau modificări de configurare, inclusiv unele care v-ar putea interzice să accesați Serviciile, să jucați jocuri piratate sau să folosiți periferice neautorizate”.

Totuși, situația nu e chiar atât gravă pe cât pare. Cel mai probabil, pasajul face referire la Xbox Services, software care oricum nu îți permite să rulezi copii ilegale. Mai important este faptul că nu există dovezi clare că Microsoft ar tripite detalii despre fișiere și aplicații către serverele sale sau ale altora. Așa că, până la proba contrarie, puteți respira și pirata ușurați, cu toate că nu încurajăm acest tip de comportament.